Magija

Talente

Vsak človek je edinstven. Vsak ima svoj poklic in talente. Vsem ljudem ne uspe najti skrite talente.

Izbira poklica je pomembna faza v življenju. Od tega bo veliko odvisno. Kako izbira poklica se ujema z našimi resničnimi željami in se ne izvaja po volji naših staršev? Vprašanje je retorično.

Običajno težava se pokaže že v otroštvu. Bližnji sorodniki, ki želijo svojemu otroku dobro, se pogosto osredotočajo na lastno vizijo njegove prihodnosti in ne posvečajo ustrezne pozornosti mnenju otroka. Pregovor, da ja pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni nosi sporočilo o katerem se splača razmisliti. Krožki, neskončni dodatni pouki in poklicno usposabljanje z napačnim pristopom prinaša malo koristi. Siljenje v nekaj škoduje otroku in oblikuje negativen odnos (včasih celo gnus) do smeri, ki je bila izbrana, kar nedvomno vpliva na nadaljnjo karierno pot.

Izberi si delo, ki ga ljubiš, in nikoli ti ne bo treba delati niti dneva v življenju – znane besede, o katerih sanja veliko ljudi, v resnici pa je to težko doseči. Prvi korak k optimalni izbiri je prepoznavanje skritih talentov, ki nam daje usoda. Kako ugotoviti otrokove talente? Pomembna je objektivna analiza zanimanj otroka, vendar, kot kaže praksa, življenjske izkušnje staršev ne dovoljujejo, da bi ohranili nepristranskost. Vedno zavračamo tisto, kar se nam zdi prazno ali nesmotrno zapravljanje časa. Takšna selektivnost je povsem osebne narave in seveda ne odraža edine pravilne različice prihodnosti. Naj povem primer: morda vam ni všeč otrokovo zanimanje za risanje, saj ga sami vidite kot glasbenika, posledično vaše stalno nasprotovanje zmanjšuje možnost za novega mojstra likovne umetnosti. Skladatelj pa ne bo postal na vašo željo. Takšnih zgodb je ogromno. Spomnite se, verjetno ste si nekoč želeli uspeti v svojem najljubšem delu, dokler ni nekdo s svojim avtoritativnim mnenjem ugasnil iskrico.

Diagnostika talentov je natančna metoda za pridobivanje informacij o skritih talentih človeka in poteh, ki so mu odprte. Tovrstno znanje bo uspešno nadaljevanje zgornje analize. Najpomembnejše pri tem je, da bo jasno kaj treba razvijati, kam vlagati čas in denar ter kaj je bolje opustiti. Informacije, ki so prejete od mene ni treba vrednotiti kot absolutno resnico. Nič ne more nadomestiti sposobnosti poslušati otroka, graditi z njim konstruktivni dialog, upoštevati njegovo razmišljanje in želje.

Vas zanima tovrstna diagnostika? Kontaktirajte me. Zagotavljam spoštovanje in zaupnost.