Zlo

Kako Prodati Dušo

Kako prodati dušo? Vprašanje, ki ga pozna vsak mag. Pri meni to sprašujejo predvsem mladi, ki jih žene le radovednost, včasih pa to sprašujejo tudi odrasli, kar je neizmerno huje. Le kako obupan mora biti človek, da želi pogodbo z absolutnim zlom in prav zlo je tisto, ki se šteje za zainteresirano stranko.

Kako običajno človek pride na idejo o prodaji svoje duše? Za to se lahko zahvalimo knjigam in kinu. Kako pogosto po zamisli avtorja (scenarista) junaku v težkem položaju se prikaže hudič, ki nesrečnežu ponudi dogovor/pogodbo: izpolnitev kakršne koli želje v zameno za njegovo dušo. Konec te zgodbe je vedno slab, ker situacija se reši na popolnoma drugačen način od pričakovanega in zahtevek za plačilo računa visi nad glavo kot Damoklejev meč.

Pomemben problem je v pretiranem ponosu: mnogi se imajo za enkratne, izkušene, modre, sposobne preseči (prelisičiti) vsakogar, tudi očeta laži. Nekatere pa ovira šibka inteligenca. V družbi je zelo razširjena nepripravljenost sprejeti resnost posledic. V redu, predstavljajmo si, da je prišlo do dogovora o prodaji vaše duše in ste dobili vse željeno (denar, ljubezen, slavo) s pravico, da razpolagate s pridobljenimi dobrinami do naravne smrti. Toda leta zelo hitro minevajo, ljudje pa so znani po svojih nestanovitnih interesih in preferencah. Boste čez nekaj let potrebovali slavo ali ljubezen? Ni dejstvo. Medtem pa vsak dan se bliža trenutek obračuna. Tik-tak, tik-tak, ura neizprosno odšteva trenutke do prehoda v temo in neskončni obup.

Zamislite si to, zdrznite se ob tej zgodbi in se pomirite. Dušo je nemogoče prodati, vsaj v običajnem smislu. Ja, tako je. Nekdo bo zagotovo rekel, da so ljudje popolnoma zabredli v zlo. Zakaj bi oče zla se je trudil izpolnjevati želje tistih, ki mu že dolgo pripadajo? Rekel bom, da takšni posli (tudi s krvjo zapečatena pogodba) obstajajo le v bujni pisateljski domišljiji. Da, po nekaj pripravah lahko prisežete zvestobo temnim silam in pridobite njihovo podporo, vendar ne bodo vsi sprejeti v ta zaprti klub. Toda možnost, da se spremenite v darovalca življenjske energije, ki postopoma izgublja razum ali igračo za različne entitete, ki ste jih priklicali medtem, ko preizkušali načine za vzpostavitev komunikacije z zlom je velika.

Kako prodati dušo? Ni treba. Pozabite na starodavne legende, ki jih vneto podpira sodobna ustvarjalnost, poiščite druge možnosti za izhod iz težke situacije, ki vedno obstajajo.